Att ta körkort

Funderar du på att ta körkort finns det en hel del viktig information att känna till för att processen ska gå så smidigt som möjligt. Som svensk medborgare ansöker man om ett så kallat körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och här ska man även se till att bifoga en hälsodeklaration. När denna ansökan blivit accepterad får man så småningom ett körkortstillstånd, vilket ger dig rätten att övningsköra på svenska vägar. För den som väljer att övningsköra privat måste man göra det med en godkänd handledare och det är en separat ansökan.

Parallellt med övningskörandet krävs det att man pluggar på teorin till körkortet, vilket man alltså kan göra på trafikskola eller hemma. Det förmodligen lättaste sättet att plugga till teorin är att studera körkortsfrågor. Genom att gå igenom olika typer av frågor i ”frågeleksform” lär man sig om de olika trafikmomenten och vad som är rätt eller fel. Man ska dock ta teorin seriöst och ge tid till pluggandet då det inte är något man lär sig över en natt.

Som en del i körkortsprocessen måste man genomgå riskutbildningen, vilken består av två olika delar. Den första tar upp flera riskfyllda beteenden med syftet att förklara hur dessa faktiskt kan påverka din körning. Andra delen av riskutbildningen består av den kända halkbanan (med anledning av vårt svenska klimat).

Går man på trafikskola är det upp till läraren att besluta när det är dags att göra förarprovet medan den som kör privat bestämmer detta själv. Man bokar då tid för teoriprov och uppkörning på en och samma gång. Det är alltid teoriprovet som görs först och därefter uppkörningen.

Skulle man inte bli godkänd på något av proven har man upp till två månader på att ta om det. Viktigt är dock att man bokar omprovet inom tre dagar efter det misslyckade försöket.

Den som blir godkänd på bägge proven kan glädja sig med att ha sitt körkort efter några dagar!

av 14 mars, 2017.    Okategoriserade